Loading....

This content is available in the following languages: enEnglish

MIM COOP

Veterinarska ambulanta Mim Coop Banja Luka

Opšti klinički i specijalistički veterinarski pregledi

Pored opšteg kliničkog pregleda vašeg ljubimca u našoj ambulanti takodje vršimo specijalističke preglede.

Dermatološki veterinarski pregled

Koža je najveći organ tijela s mnogo različitih funkcija, kao što su termoregulacija, imunološka zaštita, percepcija osjeta, proizvodnja vitamina D i generalno djeluje kao zaštitna barijera između životinje i okoline te su oboljenja kože kod pasa i mačaka su jako česta. Iako se promene na koži direktno vide, dijagnostika kožnih oboljenja nije laka.

Zbog toga je za postavljanje tačne dijagnoze kožnih oboljenja izuzetno važan sistematski pristup. Ako se vaš ljubimac neprestano češe, liže, grize šape, dlaka je bez sjaja i pojačano ispada, prisutna su područja na tijelu koja su bez dlake ili čak i rane, vrijeme je za kompletni dermatološki pregled vašeg kućnog ljubimca.

 

Neurološki veterinarski pregled

Bolesti centralnog nervnog sistema kod kućnih ljubimaca su među najtežima za dijagnostifikovanje u veterinarskoj ambulanti. Bilo da vaš ljubimac pati od raznih «napadaja», povreda kičme ili mozga, «prolapsa» diska, boli i poteškoća pri kretanju, poremećaju održavanja ravnoteže, ili nekog drugog poremećaja nervnog sistema, iskustvo, znanje i moderne medicinsko-veterinarske pretrage omogućavaju temeljan neurološki pregled, dijagnostiku oboljenja i liječenje tih stanja.

 

Kardiološki veterinarski pregled

Bolesti srca su vrlo česte kod pasa i mačaka, a obuhvataju sve bolesti kojima se smanjuje srčana funkcija ili postoje promjene u građi srca. Postoje brojni faktori koji utiču na razvoj bolesti srca, a uključuju pasminu, pol, starost i tjelesnu kondiciju ljubimca. Početne znakove bolesti srca sami vlasnici rijetko primijete, ali redovnim pregledima možemo postaviti sumnju te daljom dijagnostikom potvrditi problem i liječiti ga kako bi Vaš ljubimac vodio relativno normalan život.

 

Gastroenterološki veterinarski pregled

Gastrointestinalni sistem kod pasa i mačaka često se nalazi na meti raznih virusa i bakterija jer naši ljubimci stalno nešto ližu i jedu kada ih mi ne gledamo. Najčešći simptomi za problem sa gastrointestinalnim sistemom su dijareja ili povraćanje pojedinačno kao i kombinacija ta dva.

Vrlo je važno da ukoliko vidite da Vaš ljubimac ima neke od ta dva simptoma se obratite vašem veterinaru i da se uradi pregled što se može obaviti i kod nas u ambulanti. Nije uvek jednostavno odrediti šta je u pitanju, ali uz dodatnu dijagnostiku kao što je ultrazvuk i rendgenski snimak to nam oni olakšavaju.

 

Endokrinološki veterinarski pregled

Endokrinologija pasa i mačaka bavi se dijagnostikom i liječenjem različitih vrsta organa koji proizvode hormone u tijelu. Svrha tih organa (žlijezda) u tijelu pasa i mačaka je proizvodnja hormona koje potom otpuštaju u krvotok i šalju ih do ciljnih organa u tijelu.

Endokrini sistem reguliše i koordinira različite tjelesne funkcije kao što su rast, razvoj, proizvodnja šećera i regulacija njegovog nivoa u krvi itd. Poremećaj lučenja hormona može dovesti do pojave različitih bolesti u pasa i mačaka.

 

Pulmološki veterinarski pregled

Pulmologija se bavi dijagnostifikovanjem i liječenjem plućnih bolesti. Vodeći simptomi koji su vezani za plućne bolesti su kašalj, iskašljaj i bol u prsima.

 

Urološki veterinarski pregled

Bolesti prostate su česte u pasa, ali jako rijetke u mačaka. One uključuju benignu hiperplaziju prostate, skvamoznu metaplaziju, bakterijski prostatitis, apsces prostate, prostatične i paraprostatične ciste i neoplazije prostate. Klinički simptomi bolesti prostate su vrlo slični zato što svi uzrokuju neke stupnjeve povećanja prostate i upalu.

Najčešći klinički znakovi uključuju tenezam, krvavi iscjedak iz penisa neovisno o mokrenju, hematuriju i recidivirajuće infekcije mokraćnog sustava. Naknadno, nespecifični simptomi kao povišena tjelesna temperatura, nemir i bol u kaudalnom dijelu abdomena su često prisutni u životinja sa bakterijskom infekcijom i neoplazijama prostate.

 

Oftamološki veterinarski pregled

Veterinarska oftalmologija je grana veterinarske medicine koja se bavi anatomijom, fiziologijom i bolestima oka. Promovisanjem oftalmoloških usluga u našoj ambulanti, želimo podići svijest vlasnika o važnosti oka kao organa vida i problema koji ga opterećuju.

Savremenom oftalmološkom opremom omogućavamo preciznu dijagnostiku i liječenje oftalmoloških bolesti. Ako je Vaš ljubimac povrijedio oko, ne odgađajte posjetu veterinaru, dovedite ga na oftalmološki pregled.

 

Stomatološki veterinarski pregled

Zubi su vrlo važan organ u životu svake jedinke, a izloženi su brojnim nepovoljnim mehaničkim i hemijskim djelovanjem sredine. Treba stoga nastojati održavati ih zdravima kako bi se Vaš kućni ljubimac mogao normalno hraniti i u poznim godinama. Redovna kontrola zuba, kao i stanja usne šupljine naših kućnih ljubimaca polako, ali sigurno, postaje normalna pojava tako da sve više vlasnika dolazi na redovne stomatološke preglede u veterinarske ambulante. Od izuzetne je važnosti redovito dolaziti na kontrolne stomatološke preglede.

 

MIM COOP

Naš tim

Naš stručni tim sa dugogodišnjim iskustvom uvijek je spreman pomoći Vašem ljubimcu.

Partneri

Naši partneri

Povjerenje je ključ stvaranja dobrih poslovnih odnosa.

Back To Top