Loading....

This content is available in the following languages: enEnglish

MIM COOP

Dijagnostika i liječenje infektivnih oboljenja

Pravovremeno postavljanje dijagnoze i početak lijecenja je od velike važnosti.

Infektivne bolesti kod životinja

Uzročnici infektivnih (zaraznih) bolesti kod pasa i mačaka mogu biti bakterije,virusi, protozoe, gljivice i rikecije. Ove se bolesti najčešće prenose sa jedne životinje na drugu direktnim kontaktom, inficiranim urinom, izmetom, drugim tjelesnim sekretima ili udisanjem infektivnih agenasa.

Zarazne bolesti se ubrajaju u oboljenja pasa sa vrlo visokim stepenom mortaliteta (uginuća) čak i u situacijama kada se terapija započne u prvim danima oboljenja. Zbog toga osnovni vid zaštite protiv ovih bolesti predstavlja vakcinisanje pasa i mačaka čime se organizam stimuliše na proizvodnju zaštitnih antitjela.

Iako su vakcine najefikasniji metod preventive i borbe protiv zaraznih bolesti događa se da i vakcinisani psi, posebno mlađi obole. Postoji nekoliko razloga za to: neadekvatan režim transporta i/ili čuvanja; nepravilan način davanja vakcine; prerano ili prekasno davanje vakcine; davanje vakcine kojoj je istekao rok trajanja; dijeljenje jedne doze vakcine na više dijelova i davanje neodgovarajuće doze; nemogućnost psa da imunološki odgovori na datu vakcinu.

Pas koji se vakciniše mora biti zdrav i jedino u tom slučaju se može očekivati povoljan imunološki odgovor vakcinisane jedinke.

Štenad i mladi psi su jako osjetljive starosne kategorije na određene zarazne bolesti i oni moraju biti vakcinisani čim je njihov imunološki sistem dovoljno razvijen.

U bolesti protiv kojih je vakcinacija obavezna ubrajaju se bjesnilo, štenećak, zarazna upala jetre (infektivni hepatitis), parvovirusna infekcija pasa, leptospiroza, parainfluenca i koronavirusna infekcija pasa.

MIM COOP

Naš tim

Naš stručni tim sa dugogodišnjim iskustvom uvijek je spreman pomoći Vašem ljubimcu.

Partneri

Naši partneri

Povjerenje je ključ stvaranja dobrih poslovnih odnosa.

Back To Top